Gråbeinkvartalet

EN SJARMERENDE BYGÅRD I KJERNEN AV BYENS FASILITETER

Selv om Gråbeinkvartalet ligger så sentralt til som man bare kan ønske, vil du oppleve en behagelig ro med en gang du entrer en av portene til vår bakgård. Her kan barna leke i trygge omgivelser, mens de voksne hygger seg på de fine sittegruppene plassert rundt på den store plenen. Gården ligger i gangavstand til de fleste fasiliteter som forretninger, kaféer, restauranter og nye Schous kulturbryggeri med blant annet S.A.T.S. Følger du gangstiene gjennom nydelige Botanisk finner du Muchmuseet og det nyoppussede Tøyenbadet med tilhørende grøntarealer. Buss og trikk er rett i nærheten, mens t-bane og tog kun er en kort spasertur unna.

Gråbeinkvartalet

Gråbeinkvartalet har en meget sentral og attraktiv beliggenhet nær Botanisk hage, med gangavstand til sentrum og umiddelbar nærhet til forretninger, kaféer, offentlig kommunikasjon og grøntarealer.

Gårdene ble bygget i årene 1892-1894 av byggmester Ole Olsen (1832–1908). Byggmesteren hadde oppnavnet «Gråbein» fordi han ble betraktet som gjerrig.

Tross sitt dårlige rykte holdt byggmester Olsens gårder en relativt høy standard etter datidens mål. Et karakteristisk trekk som kunne gi assosiasjoner til sparsomhet og byggspekulasjon er at gårdene var upusset og uten noen form for dekorasjoner, i en tid da puss og stukkaturer var det normale for bygårder. Men fraværet av puss kan også oppfattes slik at gårdene ble oppført med teglstein av bedre kvalitet enn vanlig.

Opprinnelig hadde gårdene litt over 700 leiligheter med over 3500 beboere. Alle gårdene ble renovert gjennom Oslo byfornyelse i regi av kommunen 1980-1983, og da ble antallet leiligheter redusert.

Osloforfatteren Oskar Braaten gjorde Gråbeingårdene Norgesberømte gjennom skildringen av en oppvekst i en gråbeingård i romanen ”Ulvehiet”.

Bygningene er i dag oppført på byantikvarens gule liste som bevaringsverdige.

 

FØLG OSS i sosiale medier

KONTAKT styreleder direkte

Roger Lee
Siebkes gate 1a
0562 Oslo
Telefon: 22 57 22 76
Mobil: 934 54 474